A A A

Werkingswijze van het oor

Het oor is het sleutelorgaan voor de communicatie met onze omgeving. Hij wordt in drieën verdeeld (afb.):

  • Het buitenoor omvat de oorschelp, het trommelvlies en het uiteinde van de gehoorgang. Het vangt de geluidsgolven op en stuurt ze de gehoorgang in waar ze het trommelvlies laten trillen.
  • Het middenoor bestaat uit drie kleine gehoorbeentjes die het trommelvlies verbinden met het binnenoor. De trillingen van het trommelvlies laten de drie gehoorbeentjes in het middenoor vibreren.
  • Bij het binnenoor hoort het slakkenhuis, het zogenaamde cochlea. Dit zet het geluid om in zenuwimpulsen en stuurt deze naar de hersenen. In het binnenoor stimuleren de vibraties uit het middenoor duizenden kleine haarcellen in het slakkenhuis. De hierdoor geproduceerde bewegingen worden omgezet in een elektrische puls die de hersenen vervolgens waarnemen als tonen.

Gehoorproblemen komen vaker voor dan men denkt

Gehoorverlies is een wijdverbreid fenomeen. In de industrielanden leidt ongeveer 15-20% van de bevolking eraan. Door ouderdom veroorzaakt gehoorverlies ontstaat als de haarcellen in het binnenoor in de loop van het leven korter en minder beweeglijk worden. Het buitenoor vangt weliswaar zoals altijd de geluidgolven op en stuurt ze via het buiten- en middenoor verder, maar het binnenoor kan de geluidstrillingen niet opnemen en verder sturen naar de hersenen. 

Het natuurlijke verouderingsproces is daarom de meest voorkomende oorzaak voor gehoorproblemen en een volledig normaal verschijnsel bij een toenemende leeftijd.

Waar kan ik een gehoortest doen?

Waar vind ik Sonetik?

Vindt hier uw dichtst bijzijnde Sonetik-specialist.

meer ...

Wie is Sonetik?

Leer hier het Sonetik-principe kennen.

meer ...