A A A

Ze werken in het grootste lawaai

Hij wilde al een van de dure hoortoestellen kopen. Toen las hij over de hoorrevolutie. Charles Dublanc over de nieuwste kunst van het horen en moderne, supergunstig geprijsde apparaten.

Met de turnvereniging nam hij deel aan een najaarsfeest. Er waren 60 mensen in een kleine ruimte. De een sprak nog luider dan de ander. "Er was een ongekend lawaai omdat oudere mensen van nature harder praten", beschrijft Charles Dublanc uit Wangen in de omgeving van Zürich (Zwitserland) dit moment toen zijn gloednieuwe, amper zichtbare minihoortoestellen de vuurdoop doorstonden. "Ik stelde snel trap 4 in en kon meteen met andere mensen praten, zelfs in het grootste lawaai. Daarbij hebben mijn apparaten slechts een gedeelte gekost van wat ik voor de bekende merken had moeten ophoesten."

Charles Dublanc is geen slechthorende zoals men zich deze normaal voorstelt. Met zijn 63 jaar is en gedraagt hij zich nog jong. Tientallen jaren was hij ondernemer in de textielbranche en voornamelijk in Italië op pad. Tegenwoordig geeft hij advies en coaching aan bedrijven en privépersonen. Zijn gehoorprobleem pakte hij op initiatief van zijn vrouw al vroeg aan en hij wachtte niet zoals vaak gebruikelijk, jaren of zelfs tientallen jaren met de aanschaf van een hoortoestel. Dat merk je meteen als je met hem praat. De gedachtegangen zijn net zo snel als bij een veertigjarige, hij hoeft maar zelden iets na te vragen, zijn opmerkzaamheid is levendig. Kortom: Dublanc belichaamt dit nieuwe type hoortoesteldragers die hun hoortoestel net zo vanzelfsprekend dragen als anderen hun leesbril.

Waarom horen een miljoen Zwitsers niet meer goed, maar dragen er maar weinig een hoortoestel? Waaraan ligt het dat er bijna geen andere beslissing in het leven zo lang opgeschoven wordt als de tocht naar de oorarts of de audicien? Dublanc hoeft niet na te denken over het antwoord: "De gangbare apparaten zijn veel te duur. Dat weet elk kind. Ik heb alle gangbare merken getest en had zelf meer dan 3000 euro bij moeten leggen. Twee dagen voor ik zo'n apparaat wilde kopen, las ik toevallig een artikel over nieuwe, extreem gunstig geprijsde en toch heel moderne minihoortoestellen. Het was me meteen duidelijk, die wil ik!"

Dublanc hoefde niet naar een oorarts of audicien te gaan, maar ging regelrecht naar een van de ongeveer 200 apotheken die de nieuwe apparaten aanbieden, gehoortests doen en nog geen uur nodig hebben voor een professionele aanmeting. Het geschikte apparaat kon hij een heel weekend uitproberen met een overweldigend resultaat: "Ik ben blij dat ik alle dure apparaten vooraf al getest had. Nu gelooft men me als ik zeg dat er qua kwaliteit helemaal geen verschil is. Het enige argument voor de superdure apparaten zijn een paar snufjes die ik voor het dagelijks gebruik echt helemaal niet nodig heb."

Naast de prijs houdt Dublanc ook psychologische redenen verantwoordelijk voor het feit dat oudere mensen veel te lang wachten met het aanschaffen van een hoortoestel. 'De mensen geloven nog altijd dat men echt oud is als men een hoortoestel draagt. Onzin. In tegendeel, je ziet er juist oud uit als je de hele tijd "Hè" en "Wat zegt u?" moet zeggen en je steeds vaker alleen bent omdat het leven met een slechthorende op den duur helemaal niet leuk is." En hoe zit het dan met het uiterlijk? "Ook dit argument vind ik niet geldig. De nieuwe minihoortoestellen zijn bijna onzichtbaar."

oorsprong: Sprechstunde Doktor Stutz, Nr. 1/2012, pagina 88 v.

Waar kan ik een gehoortest doen?
Waar kan ik de hoortoestellen van Sonetik kopen?

Waar vind ik batterijen?

hoortoestelbatterijen van Sonetik zijn natuurlijk kwikvrij en verkrijgbaar voor alle hoortoestellen. Waar?  

Vind hier uw dichtst bijzijnde Sonetik-verkoper ...

Gehoor testen

De Sonetik-gehoortest geeft u in tien minuten aan of u nog goed hoort.

meer ...

Waar vind ik Sonetik?

Vindt hier uw dichtst bijzijnde Sonetik-specialist.

meer ...

Zwitserse kwaliteit

hoortoestellen van Sonetik bevatten Zwitserse toptechnologie.

meer ...